‘Psyche’ betekent geest en ‘motoriek’ betekent bewegen. Psychomotoriek is een deeldomein van de kinesitherapie en is gericht op het kind in zijn geheel. Bewegen wordt dan ook als uitgangspunt genomen voor de therapie met als doel de algemene ontwikkeling te bevorderen. Door te bewegen worden zowel de motoriek als de leervoorwaarden positief gestimuleerd. Zo kan de concentratie en het lezen zelfs verbeteren. Het kind beleeft een positieve ervaring, krijgt meer zelfvertrouwen en leert beter omgaan met zijn beperkingen.
Kinderen met problemen in de volgende domeinen kunnen positieve ervaringen hebben d.m.v. psychomotorische therapie : fijnmotorische- en grofmotorische vaardigheden, schrijfmotoriek, lateralisatie, coördinatie, visuomotoriek, ruimtelijk-visueel, leerstoornissen en executieve functies.
Vaak worden kinderen tussen de 4 en de 16 jaar aangemeld o.w.v. problemen op school. De school, logopedist(e) of huisarts/specialist kan je doorsturen. Om het juiste beeld te krijgen van jouw kind wordt er in het begin een algemene anamnese en testen afgenomen. Op basis van deze informatie wordt het persoonlijk therapeutisch plan opgesteld. Het is de bedoeling om het kind vanuit de juiste ontwikkelingslijn te stimuleren, zodat vaardigheden worden ervaren, beleefd en geleerd. Splintervaardigheden worden ten alle tijden vermeden. Zo is het bijvoorbeeld verleidelijk om je kind, als het iets niet snapt, dit vanbuiten te laten leren. Toch is dit niet het beste plan, aangezien vanbuiten geleerde vaardigheden die niet begrepen worden, niet geïntegreerd kunnen worden in complexere taken (bv. dictee’s, wiskunde oefeningen…).
Vaak wordt er gestart met 18 beurten kinesitherapie (courante pathologie). Indien blijkt dat je kind uitvalt op één van de testen kan er een aanvraag voor 60 beurten kinesitherapie (Fb pathologie) gebeuren.
Bij oudere kinderen is er ook een mogelijkheid tot studiebegeleiding door het helpen plannen en structureren.
Contact
Peter Zeelmaekers
Kinesitherapie
Osteopathie
Neurologische revalidatie
Cardiorespiratoire revalidatie
Postoperatieve revalidatie
Sportrevalidatie
Shockwave
Kimberly Zeelmaekers
Kinesitherapie
Kinderkinesitherapie en remediëring
Dry Needling
Taping
Oefentherapie: sportspecifiek, rugscholing, nekscholing en postoperatief